Kom-ihåg till mig själv

När jag bläddrar igenom min kalender såhär en måndagskväll när läsåret börjar lida mot sitt slut och inser hur stört mycket tid jag egentligen lagt på skolan sedan jag kom hit blir jag dels stolt över mig själv och dels upprörd över hur mina veckor har sett ut ibland. Den är inte klok den här skolan. Inte någonstans. En jävla stil att lura gott troende ungdomar till Frankrike för att sedan nästan ta kål på dem. Men inbilla er inte att det inte är värt det för det. Allt jag säger är att när det här är över ska jag dunka mig själv i ryggen och fira rejält. Med dunder och brak och pompa och ståt och skumpa.

En dagens, tack

Inga om och men, bara en plain lista.
Alltså, dagens ..
.. väder: regn. Som trummar så högt på mitt snedtak att jag inte hör vad jag tänker. Men okej, lite mysigt är det.
.. kulturella: Andy Warhol-utställningen på Palais-något (för trött för att komma ihåg namnet). Väldigt, väldigt bra.
.. lättade suck: klar med Candide! Imorgon blir det diskussion och på torsdag uppsatsskrivning. Och så har jag skickat in min samhällsanalys och min geografiuppgift till senare i veckan, plus ett tackmail till min värdmormor(!) som skickade med Laura en jättefin rosa sjal till mig häromdagen (trevlig tant det där). Känner mig ganska duktig!  
.. tummen upp: idag har varit en sådan dag då franska ord bara trillar ut ur munnen när jag pratat, i rätt ordning och allt. De kommer inte så ofta, men när de gör det så är det guld.
.. tummen ner: insett att engelskan kommer att ta kål på mig de närmaste veckorna. Jag har lätt för engelska och är inte den som brukar halka efter med läxorna, men NP parallellt med bokläsning parallellt med typ tio andra läxor .. BMT borde ta och sakta ner lite! 

Nu ska jag ta och skriva in alla de förbaskade engelskläxorna i min kalender så att jag åtminstone har koll på vad jag borde göra, och sedan läsa jane Eyre tills jag däckar. Det borde inte dröja allt för länge ...

 


Definitionen av lyxmiddag kan se olika ut


En kväll som den här, då man är pissigt trött och överjävligt hungrig kan en
hämtpizza på rummet vara precis vad man behöver. Jag prisar gud för att jag
har en värdfamilj som förstår sådant!

På vådliga äventyr i stora vida världen

Igår var vi på Versaille!



Spegelsalen var ganska flådig, men full av turister.



Då föredrog jag nog den enorma slottsträdgården med alla fina fontäner.



Fast efter ett par timmar i sol och sandblåst kände man sig ganska äcklig ..
Då var det skönt att sätta sig på den (tyvärr extremt syrefattiga) RER:en hem
till Agnes och lägga sig och sova lite på hennes soffa. Precis lagom tills att
jag hade hunnit vakna och fräscha till mig lite kom Anna, och vi begav oss
alla tre in i snabbköpets underbara värld. Efter en del velande (vilka kakor är
vi mest sugna på?) och lite pyssel i köket slog vi oss i riktigt fransk anda till 
bords vid niotiden.

   
Megasallad med chorizo, fetaost, soltorkade tomater, avocado och allt möjligt
gott. Till efterrätt bjöds det på jordgubbar med mascarpone och råsocker. Mhm!

I morse blev det tidigt upp för att gå på Louvren med svensk guide som skolan flott nog ordnat. Har varit där två gånger förut men vi kan nog säga att det var tredje gången gillt. Med lite historia bakom blev det mycket mer intressant! Efter lunch och lite oplanerat butikskikande begav jag mig hemåt till den rofyllda tillvaron i Clichy, där Davids åttaårskalas och Manuellas urstädning av sitt gamla (och mitt nuvarande) rum. Nu har jag i alla fall fått skrivit ytterligare en sida på min analys av den svenska integrationspolitiken. Ikväll står jag i valet och kvalet mellan nytta ..

 

.. och nöje ..



Kanske kan hinna med lite av båda?



Var är studenterna?

Så lummiga och gröna är träden, och så ljum är luften att känslan av att det borde dyka upp ett flak med vitklädda, champagnedrickande, skrålande ungdomar flera gånger slagit mig den här veckan. Det må låta hur klyschigt som helst, men det är sant. Det är i Frankrike som den svenska sommaren gömmer sig på våren! Jag tar vara på den genom att gå till skolan i stället för att åka svettmetro, och genom att passa på att ta lite helg i vardagen också. Att det inte riktigt stämmer överens med lärarnas planering är synd, men jag tror faktiskt att jag tänker låta bli att stressa upp mig över det. Jag kommer inte att dö av att inte göra de där 6 hörövningarna inför engelska nationella på tisdag. Morgondagen och lördag förmiddag går i kulturens tecken med besök på både slottet i Versaille och Louvren. Det ska bli kul! Men nu ska jag försöka göra något vettigt av min samhällsanalys. Bara ett snabbt kik på Veckorevyns hemsida först. Snabbt!


Trodde aldrig att jag skulle längta till en söndagkväll ..

Tjoho, min fyradagars svensk-karantän är över! Agnes är tillbaka i stan och jag ska sova där ikväll. Kan man få ett bättre avslut på lovet? Till råga på allt har solen efter många om och men lyckats leta sig fram! Nej, nu tar jag mitt pick och pack och lämnar min plugghåla. Adios! (mamma och pappa, om ni ändå vill ringa ikväll så har jag självklart mobilen med mig)

Ologikens land

Vi har konstaterat det många gånger förr men det tål att upprepas: fransmän är allt bra konstiga. Något som gett mig huvudbry den senaste tiden är alla dessa konstiga ovissa telefonsamtal. Ungefär såhär brukar de låta:

Jag: Allô?
Fransman/fransyska: Allô!
Jag: ....
Fransman/fransyska: ....
Jag: C'est qui?

Försöker de spela svårfångade? Eller verka mystiska? Eller finns det någon annan som förstår poängen med att inte presentera sig? Jag begriper då rakt inte.

Har pallrat runt i Marais i min ensamhet idag och gjort sådana saker som jag ibland funderar på om man inte gör allra bäst just när man är ensam. Besökte Centre Pompidou, moderna muséet, för första gången. Det var under förväntningarna tyvärr, massa köande. Fast man kanske får skylla sig själv om man är så dum att man går dit mitt på dagen en lördag då det är lov. Hm. Men  hur som helst, tavlorna var rätt fula de med. Då fördedrog jag att botanisera i second hand-affärerna och att sitta på Starbuck soch läsa Jane Eyre (strategisk placering förresten, där kunde inte ens jag somna!).

No more cheese, please

Efter en halvnyttig semestervecka och en dag med ostmacka till frukost, lunch och mellanmål hade jag sett fram emot något mer varierat till middag. På menyn: ostfondue med baguette ..

Typiskt mig

Det finns några saker som är ganska "Hedvig". Som att ha för vana att organisera saker i pedantisk ordning. Eller att säga "väg" och "äta" med världens största Ä. Eller blommiga Indiska-klänningar. Sedan så är det också det här med att bli sådär överdrivet nervös innan man ska ut och resa. Frågor som snurrar i mitt huvud just nu är: 1. Tänk om RER B krånglar imorgon? 2. Tänk om jag tappar bort mig? 3. Tänk om jag glömmer mitt pass? Tro nu inte att jag helt har tappat bort logiken. Jag vet att risken finns att RER B krånglar, och just för den sakens skull har jag även kollat upp en buss till flygplatsen. Jag vet att det finns få ställen som är bättre skyltade än metrosystem och flygplatser och att det kommer att finnas människor att fråga om jag mot förmodan ändå skulle känna mig vilsen. Och ja, jag är fullt medveten om att risken för att jag av alla människor skulle glömma mitt pass är näst intill obefintlig. Men ändå

Imorgon klockan 12.00 lyfter planet till Nice, förhoppningsvis med mig på. Där ska jag spendera en efterlängtad vecka med familjen. Côte d'Azur, here I come!

Hanna-effekten


Stökigt ..


.. men glatt!

Dancing with myself

Jag sitter och är sådär löjligt glad. Ni vet när man sitter och bara ler och lyckokänslan verkligen bokstavligt talat bubblar i magen så att det känns som att man har druckit för sodastreamat vatten? Eller bara ohyggligt mycket hallonsoda? Så känns det. Franskan gick bra och geografin gick bra, värmen är här och jag tror att jag kan geometrin så pass hyggligt att det räcker med att mest läsa lite i matteboken ikväll. 

Är helt uppskruvad inför imorgon! Och lite nervös kanske. För vad vet jag inte egentligen, jag menar det är ju Hanna. Eller kanske är det just därför. Kan knappt sitta still! Jag misstänker att jag kommer att må rejält illa när jag sitter där på FFK:n imorgon eftermiddag och tiden masar sig fram. Man lär sig liksom att leva med saknaden när man är här, man glömmer bort den. Så när någon kommer hit, då kommer den i tredubbel dos i stället. Och ja, jag kommer grina när jag ser henne. Men fyfan vad kul det ska bli. Sju månader. Vi har känt varandra i snart nio år och under hela tiden tror jag knappt att vi har varit ifrån varann så länge sammanlagt tidigare. Imorgon vid den här tiden kommer hon vara här, i rummet där jag sitter nu, och antagligen kommer hon att halvt skratta ihjäl sig när hon får se den lilla madrassen som det är tänkt att hon ska sova på. Och jag kommer att må om möjligt ännu bättre än vad gör är just nu!        

April, april (inget skämt)

Riktigt varmt och soligt i stan idag, det är så vi gillar den bäst! Firade genom att inviga mina gladiatorsandaler. Vårsolen är en skön prick. Nationella provet i svenska var varken svårt eller långt, jag hade skrivit färdigt efter två timmar och hann till och med gå på samhällslektionen. Lite otippat, men trevligt. Ja, jag är en samhällsnörd. Någon samlade också mod till att fråga vår lärare Robert hur lång han är och vilken storlek hans båtar till skor egentligen har. 201 centimeter och storlek 50 blev svaret. Har jag nämnt att han är ganska respektingivande, den där Robert?

Har just satt i mig resterna av min mintchoklad från Casino, min nya kärlek här i livet. Geografiboken är jag inte lika förälskad i, men så hemskt känns det ändå inte. Insåg det idag, att trots att jag har en ganska stressig vecka har jag lyckats hålla huvudet kallt. Än så länge i alla fall. Känner att det blir ett sånt där svammel-inlägg idag igen men för att kompensera tänkte jag låta er läsa min NP-text om vad som formar en människa. Den blev faktiskt riktigt bra!

Jag är blond, blek och blåögd och har med andra ord ganska veka anlag, har jag fått lära mig på naturkunskapen. Om jag inte hittar en lika blond, blek och blåögd man kommer mina barn antagligen inte att få mina färger, eftersom de flesta av de anlag jag bär på är recessiva, det vill säga att de blir utkonkurrerade av mörkare färger. Hur mina barn kommer att bli som människor är däremot svårare att veta. Kommer de att bli principfasta och föra mycket väsen, eller kommer de att bli lugna och timida, och för det mesta hålla sig på sin kant? Vad påverkar egentligen hur vi blir som människor?

Vi kan börja med att konstatera att det finns två grundläggande faktorer som påverkar vår personlighet: arv och miljö. Det genetiska arvet påverkar främst grundläggande fysiska egenskaper, och spelar enligt min mening inte speciellt stor roll för en människas personlighetsutformning. "Det är insidan som räknas" säger man ju, och insidan, personligheten, tror jag formas utifrån den miljö vi lever, och inte minst växer upp, i.


Med miljö menar jag inte så mycket ifall man har växt upp i en villa eller en lägenhet, som vilka familjerelationer man har haft. Har du haft en kärleksfylld uppväxt? Har du blivit uppfostrad av nära och kära som du kunnat lita på? Har du känt trygghet i din familj? I så fall har du goda förutsättningar för att vara en hel och stabil människa. Uppväxten sätter tydliga spår i personligheten. Det är ofta de människor som saknat den där grundläggande tryggheten och kravlösa kärleken som hamnar i trubbel längre fram i livet. Som belägg för detta argument kan man till exempel peka på det faktum att många kriminella bär på en trasslig bakgrund.

Det är dock inte enbart familjesituationen som påverkar personlighetsutformningen. Jag tror att inflytande från vuxna har en stor del i processen, och sådant kan man få på andra håll än ifrån familjen, till exempel i skolan. Skolan bygger i mångt och mycket vidare på den grunduppfostran som familjen gett. På grund av det brukar det också märkas vilka som har haft en god uppväxt i en trygg familjemiljö och vilka som växt upp under mer instabila förhållanden. Vissa klarar av skolarbetet bättre än andra, delvis beroende av "intellektuellt arv" men som sagt även av hemmiljö. Finns det någon som ser till att man gör sina läxor? Kan någon hjälpa till när man inte förstår? Tyvärr är det kanske oftast de som är i störst behov av extra stöd och hjälp med skolarbetet som inte kan få det hemifrån. De som kommer från lågutbildade familjer fastnar därför lätt i en ond cirkel, där de inte får något intresse för att studera vidare, medan de med akademikerföräldrar i regel klarar sig bättre och fortsätter med högre studier.


I Nya drömboken, författad av Lars Ardelius och utgiven år 1982, kan vi läsa om Kickan, en tolvårig alkoholistisk flicka. Hennes föräldrar har även de problem med spriten. Alkoholism är visserligen en ärftlig sjukdom, men Kickans problem beror snarare på att ingen ser henne. Föräldrarna är för upptagna av sina viktiga jobb och av varandra för att märka att deras dotter missköter sig. Som Kickan själv beskriver det:

"Eldprovet är middagen, och särskilt förstås när hon ibland är mer full än vanligt, fumlar med besticken och känner hur spritstanken står som en stor läskig kaktus rakt ut ur munnen. Två gånger har det också hänt att mormor frågat henne om hon inte mår bra, men till all lycka råkar mormor nästan helt sakna luktsinne, vilket märks när hon ibland låter potatisen bränna vid utan att ens reagera. Fast i det avseendet är det förstås farligare med mamma och pappa. Det vill säga, det skulle kunna vara det om de inte själva tog sig sina drinkar före maten. Och dessutom är de alltid fullt upptagna med att äta eller diskutera något med varann".

Enligt Kickans egen utsago är det alltså föräldrarnas ointresse som gör att hon fortsätter dricka. De märker ändå inte. Det här är ett tydligt exempel på hur det kan gå för barn som inte får tillräckligt med kärlek och uppmärksamhet under uppväxten: de börjar begå dumheter för att någon ska lägga märke till dem. Om ingen finns där och reagerar och sätter ner foten så kan detta beteende i framtiden utvecklas till grava problem, så som alkoholisering eller kriminalitet.

Så, vad påverkar egentligen hur vi blir som människor? Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att uppväxtmiljön har en stor inverkan. Stor, men inte total. En människa som haft en svår uppväxt har lättare att halka in på fel bana i livet, men det behöver vara kört för det. Man kan visserligen inte påverka vart man kommer ifrån, men man kan alltid påverka vart man är på väg. Genom att ta sig i kragen och ta hjälp av sina medmänniskor kan de flesta snedsteg åtgärdas. Vi människor är föränderliga varelser, och man får inte glömma att våra personligheter utvecklas ständigt, genom hela livet. Det är aldrig för sent att bättra sig. Det viktigaste är att aldrig sluta tro på sig själv och att man kan nå dit man vill. För där det finns tro, där finns det hopp.



Fina Anna i solskenet


...


Utslagna knoppar och pollen överallt! Är det inte så att ni riktigt känner hur
det kliar i näsan och ögonen när ni ser den här bilden?

RSS 2.0